Gazdaház hete 2016.04.23-05.01-je között




A Gazdaház hete elnevezésű program várja az érdeklődőket Hajdúszoboszlón a régi Czeglédy házban.

A Szent György napjához kapcsolódóan, a tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitásával hazánk kistelepüléseinek egykori életmódját, paraszti világát idézzük vissza. Programjainkkal életre keltjük a pásztorélet, az állattartás hagyományát, tájházaink udvarán, közvetlen környezetében teret adunk a helyi kézműipari termékek megjelenésének, megismertetésének, s természetesen helyi finomságok is jócskán kerülnek a vendégasztalokra.
A rendezvény fő célja a népi műemlékek megismertetése, valamint a hagyományőrzés bemutatása a tájházakban.

Program
április 23.
10.00 órakor a Tájházak Napja megnyitó
11.00 órától Játszóház gyerekeknek
12.00 órától Helyi termékek kóstolója
14.00 – 16.00 óráig Kézműves bemutató, hagyományos ételek készítésének bemutatója

április 24 – május 1.
Másodízben rendezzük meg idén a Gazdaház Hetét, melyet minden évben a Tájházak Napja országos rendezvényt követő napokon tartunk. Bemutatjuk ezen a két hétvégét is magába foglaló héten, milyen munkák zajlanak a Gazdaházban, melyek azok a tevékenységek, melyet elődeink hagyományoztak ránk, de mai életünkben is helyet kaphatnak.
Idén a mindennapi munkák, a szövés, szappanfőzés, keltetés, gyertyamártás, tésztakészítés, kenyérsütés bemutatása mellett a népi építészet kap nagyobb hangsúlyt: a sárból emelt, tapasztott épületek, ezek falszerkezete, felépítése.
Egy héten keresztül készítjük el a segítőinkkel a vesszővázas aszalót a Gazdaház udvarán, úgy ahogyan itt a vidékünkön valamikor az udvarokon, tanyákon valóban megépítették.
A program ideje alatt természetesen látogatható mindkét kiállításunk, a népi lakóházban a Köpöly, nadály, frászkarika, és az épp egy éve megnyitott kézműves műhelyünkben a Zománcedények láthatók.

Szervező
Szoboszlói Gazdaház Alapítvány
elérhetőségek
+36 52/359-119; +36 70/213-0182
gazdahaz.hajduszoboszlo@gmail.com

Helyszín
Gazdaház, Hajdúszoboszló Vasvári Pál utca 40.